Košuljice cilindra


Sve veći zahtjevi koji se postavljaju motorima s unutarnjim izgaranjem i u području kliznih površina cilindra zahtijevaju stalna poboljšanja. Precizno usklađivanje honanih košuljica cilinda s klipovima i klipnim prstenovima rezultira boljim postignućima motora. Stoga košuljice cilindra od lijevanog željeza moraju imati optimalne površine koje pridonose manjoj potrošnji ulja i smanjenju plinova nastalim izgaranjem, koje su otporne na trošenje te imaju kratko uhodavanje i duže vrijeme rada.

Materijali

Koriste se aluminij i legirano lijevano željezo. Lijevano željezo s lamelarnim grafitom legira se fosforom. Ostale legure poboljšavaju otpornost na habanje dok se pomoću bainita i najfinijeg perlita može učvrstiti matrica.

Postupak honanja

Honanje je oblikovanje blanjanjem kod kojeg alat izvodi kružne pokrete a njime se postiže odstupanje oblika cilindra za manje od 10µm i ravnomjerna hrapava površina.
Kvalitetna obrada honanjem pozitivno utječe na smanjenje habanja klipnih prstenova, emisiju štetnih čestica, potrošnju ulja i trenje. Novim dostignućima i novinama kod honanja kod kliznih površina cilindara nastoji se skratiti faza uhodavanja cilindra i poboljšati tribološka svojstva. Važni preduvjeti za dobro i ravnomjerno honanje kliznih površina cilindra su visoka kvaliteta materijala a to znači lijev bez pora iz šupljeg prostora, homogena struktura i ravnomjerna tvrdoća te prikladna predobrada provrta.