Klipovi motora


Današnji MAHLE klipovi moraju izdržati razna opterećenja jer se njihovi uvjeti rada proteklih godina značajno pooštrili. Tako su na primjer termičko opterećenje (temperatura u komori za izgaranje može iznositi do 2.600°C) i prosječni tlakovi paljenja uveliko porasli, a zbog koncepata visokog broja okretaja i tendencije većem hodu klipova poraslo je opterećenje inercijske sile. Dakako da su uslijed toga rasli i zahtjevi za klipove: zahtijevalo se da imaju manju težinu i manju potrošnju goriva, da budu apsolutno sigurni – čak i u ekstremnim uvjetima kao što su na primjer ispitivanja na trošenje na vrlo visokim i niskim temperaturama i otpornost na temperaturne šokove.
Posljedica tih zahtjeva: konstrukcijska tj. kompresijska visina klipova kontinuirano se smanjivala, a nova rješenja, kao što su koncept klipova ECOFORM® koji je osmislio MAHLE, omogućuju dodatno smanjenje težine. A s klipovima MONOTHERM, dakle s jednodijelnim čeličnim klipovima koji su obrađeni na odgovarajući način, u međuvremenu se može postići ista težina kao i s aluminijskim klipovima. S time da je i kod aluminijskih klipova, kao što su npr. klipovi s hlađenim nosačem prstenova, postignut značajan napredak.

Dakako da i u tom području u velikoj mjeri MAHLE profitira od uspjeha u trkaćim sportovima – MAHLE je naposlijetku, jedini serijski proizvođač koji svoja iskustva skuplja u Formuli 1. Kao najveći svjetski proizvođač klipova, MAHLE intenzivno istražuje proizvode budućnosti i već danas nudi rješenja za gotovo svaki motor – brzo, pouzdano i posvuda po svijetu. S našim klipovima poslijeprodajno tržište može profitirati od proizvoda prve ugradnje i od sigurnosti naših proizvoda koji su ispitani u najzahtjevnijim uvjetima i koji su se dokazali u praksi.